Αρθρογραφία

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Η ενδομητρίωση είναι μια συχνή γυναικολογική νόσος η οποία ορίζεται ως παρουσία κυττάρων του ενδομητρίου εκτός μήτρας.

ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ (ΛΕΙΟΜΥΩΜΑΤΑ)

Είναι καλοήθεις, στο μεγαλύτερό τους ποσοστό όγκοι, οι οποίοι μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά μέχρι πολλά εκατοστά και μπορεί  να καταλαμβάνουν ακόμα και ολόκληρη την πύελο.Τα ινομυώματα εξαρτώνται από τα επίπεδα ορμονών στο αίμα της γυναίκας και για το λόγο αυτό συνήθως η αύξηση του μεγέθους τους σταματάει στην εμμηνόπαυση.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η ρομποτική χειρουργική είναι η τελευταία εξέλιξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος κατά την οποία επιτυγχάνεται μικρότερος τραυματισμός των ιστών. Ξεκίνησε στις Η.Π.Α. από τη ΝΑΣΑ και το στρατό έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της τηλεχειρουργικής – δηλαδή την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης από απόσταση είτε σε μια αίθουσα χειρουργείου είτε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.


  Froudarakis.gr » Γυναικολογική Αρθρογραφία » ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ (ΛΕΙΟΜΥΩΜΑΤΑ)
Είναι καλοήθεις, στο μεγαλύτερό τους ποσοστό όγκοι, οι οποίοι μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά μέχρι πολλά εκατοστά και μπορεί  να καταλαμβάνουν ακόμα και ολόκληρη την πύελο.
Τα ινομυώματα εξαρτώνται από τα επίπεδα ορμονών στο αίμα της γυναίκας και για το λόγο αυτό συνήθως η αύξηση του μεγέθους τους σταματάει στην εμμηνόπαυση.

Χαρακτηριστική είναι η παρουσία της κληρονομικής προδιάθεσης στις γυναίκες που πάσχουν από ινομυώματα.
Τα ινομυώματα αναλόγως της εντόπισης τους μπορεί ναι είναι :
υποορογόνια, υποβλεννογόνια, ενδοτοιχωματικά και αναλόγως του μεγέθους τους και τη φορά της ανάπτυξής τους μπορεί να προκαλέσουν:
-αιμορραγία (σύνηθες όταν βρίσκονται σε επαφή με το ενδομήτριο)
-διάχυτα κοιλιακά άλγη ( σε ευμεγέθη ινομυώματα τα οποία μπορεί να πιέζουν διάφορα κοιλιακά όργανα όπως την ουροδόχο κύστη ή το έντερο, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, συνήθος αίσθημα βάρους, συχνοουρία, δυσκοιλιότητα )
-υπογονιμότητα λόγω της επίδρασης στο ενδομήτριο, στις σάλπιγγες ή και στα δύο με παραμόρφωση, απόφραξη ή ακόμα και φλεγμονή.

Η παρουσία ινομυωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει ή όχι την έκβασή της αναλόγως το μέγεθος και την εντόπισή τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτική εκτίμηση πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε μία γυναίκα που γνωρίζει την ύπαρξη ινομυωμάτων αλλά και πολύ περισσότερο σε μια γυναίκα στην οποία ανευρίσκονται ινομυωματώδεις πυρήνες για πρώτη φορά μαζί με τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης. Η σωστή εκτίμηση και στις δύο περιπτώσεις έχει επίσης να κάνει και με τον τρόπο του τοκετού έτσι ώστε να γίνει με ασφάλεια ένας φυσιολογικός τοκετός ή αν χρειαστεί μία καισαρική τομή.

Η γυναίκα θα πρέπει να είναι πολύ συνεπής στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο κατά τον οποίο εκτός από το τεστ Παπ, τη γυναικολογική εξέταση, την εξέταση των μαστών θα πρέπει να γίνεται και κολπικό υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων έτσι ώστε να εκτιμάται και οποιαδήποτε μεταβολή της θέσης και του μεγέθους των ινομυωμάτων. Άρα η αντιμετώπιση μπορεί να είναι μια απλή παρακολούθηση εφόσον δε δημιουργούν κάποια παθολογία δεν αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό και δεν ξεπερνούν τα 3-4 εκατοστά.

Φαρμακευτική αγωγή με GnRH ανάλογα τα οποία προκαλώντας τεχνητή εμμηνόπαυση στη γυναίκα ο οργανισμός δεν παράγει οιστρογόνα και τα ινομυώματα μπορεί να μικρύνουν λίγο σε μέγεθος ή να παραμείνουν σταθερά.

Χειρουργική αντιμετώπιση με λαπαροσκόπηση απλή ή ρομποτικά υποβοηθούμενη
Επεμβατική υστεροσκόπηση
Σπανιότατα λαπαροτομία
Η απόλυτα ενδεδειγμένη μέθοδος αφαίρεσης ινομυωμάτων ειδικότερα σε μια γυναίκα η οποία είναι άτοκος ή επιθυμεί να τεκνοποιήσει γνωρίζοντας το πρόβλημά της είναι η ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκόπηση κατά την οποία
1.       Έχουμε απόλυτη ακρίβεια κινήσεων η οποία μας επιτρέπει την παρασκευή των ιστών σε κλίμακα χιλιοστών έτσι ώστε να αφαιρείται η βλάβη χωρίς την παραμικρή κάκωση των υγιών ιστών και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού άλλων αγγείων ή οργάνων
2.      Τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου
3.      Πολύ καλύτερη συρραφή της μήτρας (έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μία επικείμενη εγκυμοσύνη)
4.      Πολύ λιγότερη απώλεια αίματος